Twoje 9 miesięcy

Przyjaciele

Blog Renaty i Marty:
Blog parentingowy

Uzupełnienie informacji:

» Macierzyństwo cudem nie jest
» Zabawki na roczek

Świąteczne przepisy dla malucha

1000 pierwszych dni dla zdrowia1000 pierwszych dni dla zdrowia:

Barszczyk czerwony z warzywami

(dla dziecka od 1. roku życia)

1 porcja – 220 ml

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 1,5l wody
  • 150g piersi z indyka
  • 2 duże buraki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 małe jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy i obieramy warzywa i jabłko. Marchewkę, pietruszkę i jabłko kroimy w kostkę, a buraczka ucieramy na tarce. Do osolonej wody wrzucamy mięso i gotujemy je, aż będzie bardzo miękkie. Wyjmujemy mięso z wywaru i dodajemy czosnek i masło. Po kilku minutach do mięsnego wywaru dorzucamy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy starte na tarce buraczki i majeranek. Barszczyk powinien być gęsty od warzyw. Pod koniec gotowania do zupy dorzucamy pokrojone w kosteczkę jabłko i zagotowujemy.

Zupę można podawać z kawałkami pokrojonego indyka. Jeśli wolisz, możesz też zmiksować zupę na krem, ale dla starszych dzieci lepsza będzie bardziej urozmaicona konsystencja, z drobnymi kawałkami. Barszczyk na pewno posmakuje też dorosłym – po odłożeniu porcji dla malucha możesz mocniej doprawić swoją zupę ulubionymi przyprawami.

 

Zupka jarzynowa z brzoskwinią

(dla dziecka od 7. miesiąca życia)

Przepis pochodzi z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1l wody
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1 szklanka fasolki szparagowej
  • 80g piersi z indyka
  • ¼ kalarepy
  • ¼ cukinii
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka kaszy manny

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy wodę i do wrzątku wrzucamy mięso. Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy warzywa i masło. Wszystkie składniki gotujemy razem do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę mannę i brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Po kilku minutach zdejmujemy naczynie z zupą z kuchenki i rozdrabniamy składniki widelcem.

Zupka jest bardzo sycąca i pyszna dzięki dodatkowi brzoskwini.

 

Pulpety z rybki

(dla dziecka po 8. miesiącu życia)

Danie inspirowane przepisem z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin”, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki rozdrobnionego filetu z białej ryby, np. halibuta
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki koperku
  • szklanka wody

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Rybę myjemy, usuwamy dokładnie wszystkie ości i drobno siekamy. Gotujemy ryż. Skorupkę jajka dokładnie myjemy, a następnie wbijamy je do osobnej miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do miski wkładamy posiekaną rybę, starte warzywa, pestki słonecznika, ugotowany ryż, roztrzepane jajko i koperek. Składniki dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki. Uformowane pulpety obtaczamy w mące ziemniaczanej. Gotujemy wodę i wrzucamy pulpety do wrzątku. Gotujemy je do miękkości, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5. minut). Pulpeciki, po schłodzeniu do temperatury pokojowej, podawaj dziecku do ręki lub łyżeczką.
 

Łosoś w warzywach

(dla dziecka po 8. miesiącu życia)

Przepis pochodzi z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 średni pasternak lub pietruszka
  • 1 mały ziemniak
  • ½ marchewki
  • ¼ jabłka
  • mały kawałek łososia (20g)
  • 1 łyżka prażonego ziarna amarantusa
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • ½ łyżeczki masła
  • ½ łyżeczki pietruszki
  • ¾ szklanki wody

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy i obieramy warzywa, jabłko i natkę pietruszki. Marchewkę i pasternak kroimy w talarki, jabłko i ziemniaka w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Rybę myjemy i usuwamy dokładnie wszystkie ości. Gotujemy wodę w małym garnuszku. Warzywa, jabłko i rybkę wrzucamy na wrzątek. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy ziarno amarantusa. Zdejmujemy garnuszek z ognia, rozdrabniamy składniki widelcem i dodajemy masło. Całe danie posypujemy pietruszką i sezamem. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej podawaj maluchowi łyżeczką.
 

Świąteczna bułka drożdżowa z owocami

(dla dziecka po 1. roku życia)

Ciasto drożdżowe nie tylko dla maluszka. Zasmakuje w nim na pewno  cała rodzina!

1 porcja = 1 kromka, ok. 50g

Składniki na 2 blaszki ciasta:

Ciasto:

  • 3 jaja roztrzepane mikserem lub trzepaczką
  • ¼ szklanki cukru 
  • 5 dkg drożdzy ( ½ rozkruszonej małej kostki)
  • ½ szklanki oleju
  • 1 niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki ( ½ kg)
  • 1 szklanka ulubionych owoców (jagody, maliny, wiśnie, borówki, jabłka)

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru
  • ¼ kostki masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do głębokiego garnka lub miski wkładamy po kolei wszystkie składniki ciasta. Następnie odstawiamy naczynie przykryte ściereczką na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto rozkładamy do 2 form keksówek i posypujemy owocami. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Pieczemy najpierw przez 10 minut w temp. 50 stopni C, a następnie przez 40 min w temp. 180 stopni C. Smacznego!

 

Pieczone jabłko z płatkami owsianymi i miodem

(dla dziecka po 1. roku życia.Uwaga: dla malucha od 9. miesiąca życia możesz przygotować wersję bez miodu i z drobno zmielonymi migdałami)

Ciepłe pieczone jabłuszko jest świetną alternatywą dla ciast i będzie pysznym podwieczorkiem dla malucha.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 średnie, kwaśne jabłko

Farsz:

  • 1 łyżka drobnych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych rozgniecionych lub zmielonych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Jabłko dokładnie myjemy i łyżeczką lub nożykiem wydążamy gniazdo nasienne (dla ułatwienia można przeciąć jabłko na pół). Mieszamy wszystkie składniki farszu. Układamy jabłko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy farsz w wydrążone miejsce. Pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach C przez ok 15 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

 

Polecane książki

W oczekiwaniu na dziecko
Gry i zabawy dla dzieci

Nasz FanPage